Exhibition at Fotografiens Hus, Oslo
28:th of October 2021 – 21:st of November 2021.

Torsdag 28. oktober åpner utstillingen عين الإنسان / ‘eayan al-iinsan på Fotografiens Hus i Oslo. Med en installasjon på 15 fotografiske objekter, ønsker kunstnerne og fotografene Erik Betshammar og Kirsti Taylor Bye å dele en lekende forundring over hva fotografiet er og kan være.

– Etter å ha studert fotografi ved forskjellige skoler over flere år, følte vi en frykt for det å fotografere. Vi var redde for ansvaret som følger med det å være fotograf, hva som skjer med fotografiet om alt skal fortolkes, kontekstualiseres, konseptualiseres og defragmenteres. Det tok langt tid før vi våget å bare ha det gøy sammen, og lage vakre bilder, sier Betshammar & Bye.

Når det er sagt så er ikke bildene helt løsrevet det teoretiske og diskursive. Tittelen, som er arabisk for ‘det menneskelige øyet’, er valgt med tanke på ideer fra Aristoteles og tidlig arabisk filosofi. Noe av det disse hadde til felles var en idé om at mennesket kan se fordi det kommer stråler ut av øynene som lyser opp det som er foran henne.

– Vi festet oss ved denne tanken om at det er mennesket selv som lyser opp og skaper synet av sine omgivelser. Dette er viktig i vår forståelse av det å være fotografer og kunstnere. Vi kan legge så mye teoretisk ballast og fint språk vi bare ønsker bak våre arbeid, men det er likevel betrakteren som til slutt skaper kunsten, gjennom å se den.

Teknikken bak bildene er basert på tidlige fotografiske metoder for å skape fargefotografi. Fotografiene er alle trikromater, det vil si at hvert fotografi er satt sammen av tre eksponeringer. Tre ganger blir bildet belyst med henholdsvis rødt, grønt eller blått lys. Disse eksponeringene blir så satt sammen digitalt, og blir til et fargebilde. Teknikken er omtrent like gammel som fotografi, men alt utstyret som Betshammar & Bye bruker er digitalt, til og med lyset, som kommer fra LED-lister. 

Til utstillingen er fotografiene i hovedsak printet på plywood, i tillegg til to fotografier på silke, to lysbokser og en projeksjon.

– Ved å printe på uvante materialer, ønsker vi å flytte fokus fra hva det er et bilde av til hva bildet er, selve materialiteten i et fotografi og dets ustabile natur. Med hele vår arbeidsprosess har vi latt fotografiet i seg selv stå i sentrum. Vi håper at bildene vil skape den samme forundringen og gleden som vi har hatt, over å kunne se og feste opplevelser på ulike overflater, avslutter Betshammar & Bye.

The exhibition was supported by Konstnärsnämnden – the Swedish Arts Grants Committee